The title of the blog Gourmet Food Lovers is a copyright title and it is protected by the law worldwide
Foto: Manos Zeibekis (food), Pavlos Kapoglou (portrait)
Hair styling: Βαγγέλης Καμαρίτης - Mix Θριξ (Μιλάτου 21, Ηράκλειο * τηλ. 2810 286504)
Make up artist: Ειρήνη Καρακωνσταντή - Shiseido
Μακέτα: L+O Adv. (Ψαρομηλίγκων 30, Ηράκλειο * 2810 284723)



Gourmet Food Lovers
Powered by Conduit Mobile


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"The four foundations of this world:

Bread, wine, fire, woman"

Nikos Kazantzakis

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

GOURΜΕΤ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!!!




Όταν ταξίδευα στην Βοστόνη (γεμάτη με φοβερά εστιατόρια θαλασσινών και ψαριών), η αγαπημένη μου Gourmet απόλαυση ήταν η παρακάτω. Είναι λίγο καυτερή σος αλλά εμένα μου αρέσουν τα καυτερά και δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα!!!


ΤO ΡΑΠΑΝΑΚΙ ΧΡΑΙΝΟ ή HORSERADISH 
(Εφημερίδα Βήμα)
Τι κακομούτσουνο ραπάνι το χραίνο. Χραίνο; Κι όμως το γνωρίζουμε. Με το εγγλέζικο όνομά του: horseradish. Γεννήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, μα αξιοποιήθηκε από τους Ρωμαίους για τις γαστριμαργικές και φαρμακευτικές του αρετές. Οι ναυτικοί του Μεσαίωνα το αναμείγνυαν με ωμό κρόκο αβγού και το θεωρούσαν ασπίδα κατά του σκορβούτο Ή πάλι άλειφαν τα πιασμένα μπράτσα τους με τούτη την πομάδα ως μυοχαλαρωτικό. Η ρίζα περιέχει ασπαραγγίνη, ένα αποτελεσματικό διουρητικό και αποτοξινωτικό. Προσθέστε τώρα το πλούσιο φορτίο βιταμίνης C και θα καταλάβετε γιατί το horseradish συνιστά ένα ισχυρό αντίδοτο σε γρίπες, κρυώματα, λοιμώξεις. Και ακόμη καλύτερα αν το ενώσετε με σκόρδο. Πτωχό σε νάτριο και σε θερμίδες. Καλό γιατρικό για δερματικά προβλήματα και τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά προσοχή, μεγάλες δόσεις θα σας εξαντλήσουν διότι θα ιδρώσετε υπερβολικά και θα πάθετε διάρροια.
Πώς θα το χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα; Τα φύλλα του, όσο είναι ακόμη τρυφερά και φρέσκα, θα τα αναμείξουμε στις σαλάτες. Η καυτερή ρίζα συνάδει ιδεωδώς με τα παντζάρια και τα λιπαρά ψάρια, όπως η καπνιστή πέστροφα και το χέλι. Ξέρουμε δα πως η φαμόζα σάλτσα του χραίνου συνοδεύει το παραδοσιακό ροσμπίφ του κυριακάτικου βρετανικού γεύματος. Δοκιμάστε το πάντως και στη βινεγκρέτ ή στη μαγιονέζα. Στη Γερμανία το ανακατεύουν με κρέμα γάλακτος, ελαφρώς χτυπημένα, χυμό λεμονιού, ζάχαρη και αλάτι. Το εύγευστο αυτό μείγμα ταιριάζει με σπαράγγια, κρέπες, μπλινί.
ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΜΕ HORSERADISH SAUCE
Υλικά
12 στρείδια φρέσκα
1 βάζο horseradish sauce
Εκτέλεση
Ανοίγουμε τα στρείδια και τα ξεπλένουμε καλά να φύγει η άμμος.  Τα ανοίγετε, τα βάζετε σε μια πιατέλα και σε ένα μπολάκι δίπλα βάζετε την horseradish sauce Σερβίρετε αμέσως και τρώγονται προσθέτοντας με το μαχαίρι για το βούτυρο λίγη sauce πάνω στο στρείδι. 
Kαλή επιτυχία!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: