The title of the blog Gourmet Food Lovers is a copyright title and it is protected by the law worldwide
Foto: Manos Zeibekis (food), Pavlos Kapoglou (portrait)
Hair styling: Βαγγέλης Καμαρίτης - Mix Θριξ (Μιλάτου 21, Ηράκλειο * τηλ. 2810 286504)
Make up artist: Ειρήνη Καρακωνσταντή - Shiseido
Μακέτα: L+O Adv. (Ψαρομηλίγκων 30, Ηράκλειο * 2810 284723)



Gourmet Food Lovers
Powered by Conduit Mobile


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"The four foundations of this world:

Bread, wine, fire, woman"

Nikos Kazantzakis

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ














Στην πόλη Κούσκο στους πρόποδες των Άνδεων στο Περού υπάρχει μία μικρή κοινότητα Κρίσνα, όπου συντηρούν το δικό τους εστιατόριο με ανάλογες συνταγές. Εκεί δοκίμασα πρώτη φορά αυτό το πιάτο το οποίο είναι πολύ νόστιμο. Αυτή είναι η δική μου συνταγή η οποία μπορεί να φτιαχτεί και από τα left overs ελληνικές φακές (σούπα).

Αυτή η συνταγή του συγκεκριμένου μουσακά είναι δική μου και είναι εμπνευσμένη από την κρητική, ελληνική μεσογειακή κουζίνα σε συνδυασμό με την ινδική. Την εμπνεύστηκα κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου στο Κούσκο του Περού όπου δοκίμασα και τις φακές κάρυ τον Γενάρη του 1991. Μπορεί να γίνει και από τα left overs της σούπας φακής που δεν φαγώθηκε την προηγούμενη. Και όσο για την γεύση... ΣΟΥΠΕΡ!!!

Ο ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΤΩΝ ΙΝΔΙΩΝ

Υλικά

μελιτζάνες ψητές σε φέτες ή τηγανιτές σε ροδέλες
500 gr γιαούρτι χύμα
3 αυγά
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τυρί τριμμένο
2 κ.σ. παρμεζάνα ή ανθότυρο τριμμένο
ελαιόλαδο
πάπρικα

Εκτέλεση

Αλείψετε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο. Απλώνετε μια στρώση από τις μελιτζάνες στον πάτο και προσθέτετε τις φακές κάρυ (συνταγή στον τομέα όσπρια) ανακατεμένες με τον μαϊντανό. Απλώνετε τις φακές να πάνε ομοιόμορφα και απλώνετε άλλη μια στρώση από μελιτζάνες ψητές. Απλώνετε πάνω από τις μελιτζάνες το γιαούρτι το οποίο το έχετε ανακατέψει με τα αυγά και το 1/2 φλ. τριμμένο τυρί και πασπαλίζετε με την πάπρικα και την παρμεζάνα ή το ανθότυρο. Το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο έως ότου ροδίσει από πάνω το γιαούρτι στους 180 βαθμούς (30 λεπτά περίπου). Το αφήνετε να κρυώσει ή το βάζετε στο ψυγείο και σερβίρετε.

ΦΑΚΕΣ ΚΑΡΥ

Υλικά

Φακές (σούπα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο σε φέτες
3 κλ. σέλινο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κάρυ
1 πρέζα κύμινο ή μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σουρώνετε τις φακές και κρατάτε την σάλτσα ντομάτας στην άκρια. Σε ένα wok βάζετε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και το σκόρδο και το σοτάρετε. Προσθέτετε το κάρυ και ανακατεύετε να σοταριστεί κι αυτό ελαφριά. Προσθέτετε από την σάλτσα ντομάτας 1 φλιτζάνι του τσαγιού και ανακατεύετε καλά, το καρότο, προσθέτετε και τις φακές να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να βράσουν για λίγο προσθέτοντας και το κύμινο ή το μείγμα μπαχαρικών.

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: