The title of the blog Gourmet Food Lovers is a copyright title and it is protected by the law worldwide
Foto: Manos Zeibekis (food), Pavlos Kapoglou (portrait)
Hair styling: Βαγγέλης Καμαρίτης - Mix Θριξ (Μιλάτου 21, Ηράκλειο * τηλ. 2810 286504)
Make up artist: Ειρήνη Καρακωνσταντή - Shiseido
Μακέτα: L+O Adv. (Ψαρομηλίγκων 30, Ηράκλειο * 2810 284723)Gourmet Food Lovers
Powered by Conduit Mobile


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"The four foundations of this world:

Bread, wine, fire, woman"

Nikos Kazantzakis

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ Π. ΖΕΪΜΠΕΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ FUSION ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με την έναρξη της χρονιάς φίλοι μου θα ήθελα να σας ευχηθώ προσωπικά Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλο τον κόσμο. Όπως είχα υποσχεθεί σε πολλούς φίλους μου οι οποίοι ήταν εκτός Κρήτης και δεν μπορούσαν να προμηθευτούν το τεύχος της εφημερίδας στην οποία έδωσα συνέντευξη και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας παραθέτω το κείμενο της συνέντευξης αυτής όπως ακριβώς παρουσιάστηκε στην συγκεκριμένη εφημερίδα. Η συνέντευξη αυτή έγινε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Εθνική Φωνή στις 30/12/13 παραμονή Πρωτοχρονιάς η οποία συζητήθηκε πολύ και ενημέρωσε τον κόσμο για τις δραστηριότητές μου καθώς και για θέματα τα οποία αφορούν την αύξηση των εσόδων των τοπικών παραγωγών προϊόντων Κρήτης. Η συνέντευξη έχει τίτλο "Από την Π. Ζεϊμπέκη πρωτότυπες fusion συνταγές με προϊόντα από την Κρήτη"-ΠΟΙΕΣ είναι οι αιτίες, τα ερεθίσματα, που παρουσιάσθηκαν και σας έκαναν να ξεκινήσετε το ταξίδι στη συγγραφή συνταγών;
Ξεκίνησα από μικρή ηλικία σχεδόν από την εφηβεία να ασχολούμαι με την συγγραφή συνταγών. Τα ερεθίσματα προήλθαν από τα διάφορα υλικά τα οποία ανακάλυπτα μέσα από τις περιπλανήσεις μου αρχικά στην Κρήτη και μετ’ έπειτα από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο. Οι αιτίες ή μάλλον η αιτία ήταν αρχικά η έντονη διαφοροποίηση που είχα όσον αφορά την γεύση όπου από μικρή απλά δοκίμαζα ένα φαγητό και ανακάλυπτα τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.

-Πόσα βιβλία έχετε εκδόσει;
Έχω εκδόσει 3 διαφορετικούς τίτλους βιβλίων προς το παρόν. Το πρώτο λέγετε “Γεύσεις και Εδέσματα από το Νότο” και είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες την Ελληνική και Αγγλική και είναι με φωτογραφίες. Είναι ένας απλός οδηγός ορεκτικών με βάση την κρητική κουζίνα για ούζο, μπύρα, κρασί, τσίπουρο, και ρακί. Ο Αγγλικός τίτλος είναι “Dishes and Flavors of the South”. Το δεύτερο βιβλίο είναι σε μορφή Ebook και ονομάζεται Patras Sweet Secrets και είναι γραμμένο στην Αγγλική μόνο γλώσσα. Στο βιβλίο αυτό περιέχει μόνο παραδοσιακές κρητικές συνταγές από διάφορα τοπικά γλυκά συλλογής μου. Το τρίτο βιβλίο ονομάζεται KRITISIMA και μην σας μπερδεύει ο τίτλος ο οποίος είναι στα αγγλικά γιατί το βιβλίο προς το παρόν είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα. Η λέξη KRITISIMA προέρχεται βασικά από την λέξη ΚΡΗΤΗ και την κατάληξη αυτή η οποία δηλώνει «αυτά που προέρχονται από την Κρήτη». Η λέξη προέρχεται από δική μου έμπνευση και δεν υπάρχει σε κάποιο λεξιλόγιο ή σε κάποιο λεξικό για να την αναζητήσει κανείς αφού είναι δικής μου εμπνεύσεως. Το KRITISIMA είναι το τελευταίο μου βιβλίο το οποίο έχει προσωπικές μου συνταγές γραμμένες και δοκιμασμένες από εμένα. Η σύνθεση των υλικών αυτών των συνταγών προέρχεται από εμένα και αφοράει μια διαφορετική Κρητική κουζίνα στην πιο μοντέρνα – εθνικ διασκευή της. Το KRITISIMA είναι ένα διαφορετικό συλλεκτικό βιβλίο διότι οι συνταγές που υπάρχουν μέσα είναι αποκλειστικά γραμμένες από εμένα.

-ΠΟΙΕΣ είναι οι αιτίες που σας έκαναν να προχωρήσετε στη τελευταία έκδοση του βιβλίου σας με το τίτλο Kritisma;
Οι βασική αιτία και όχι οι αιτίες είναι ότι ήθελα να παρουσιάσω στο κοινό μου και στους φίλους μου την προσωπική μου εργασία και όχι προϋπάρχουσες παραδοσιακές συνταγές τις οποίες τις ανακυκλώνουμε μεταξύ μας. Οι συνταγές είναι πρωτότυπες και τα βασικά υλικά προέρχονται από την πανέμορφη Κρήτη μας και χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων.

-ΠΟΙΑ είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδοτική σας δουλειάς και γενικότερα στη προσπάθεια που κάνετε;
Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για την προσωπική μου εργασία και τις εκδόσεις μου. Το βλέπω από τον ενθουσιασμό όταν παίρνουν τα βιβλία μου στα χέρια τους για πρώτη φορά και θέλω να τους ευχαριστήσω προσωπικά μέσω της εφημερίδας σας όλους μαζί και έναν – έναν ξεχωριστά.

-Σ' αυτούς που δεν γνωρίζουν τη καινοτομία που έχετε δημιουργήσει, τι θα τους λέγατε;
Μέσω του blog μου www.gourmefoodlovers.blogspot.com με έχουν ανακαλύψει από τα πιο περίεργα σημεία του πλανήτη μας. Αυτοί που ξέρουν από κουζίνα και διατροφή με γνωρίζουν πολύ καλά και αυτό το έχω διαπιστώσει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook όπου διαθέτω μεγάλο αριθμό φίλων από όλο τον κόσμο όπου τους ευχαριστώ πολύ για την αγάπη που μου δείχνουν. Τώρα για όσους δεν γνωρίζουν την προσωπική μου εργασία θα τους παρέπεμπα στις συνταγές που διαθέτω στο blog και ειδικά στο τελευταίο μου βιβλίο KRITISIMA για να δοκιμάσουν τις συνταγές μου και φυσικά το blog είναι ανοιχτό σε σχόλια για να μου πουν την γνώμη τους η οποία είναι ευπρόσδεκτη.

-Ο γευστικός συνδυασμός που κάνετε και είναι πρωτοποριακός, είναι σε αντίθεση με την Κρητική κουζίνα που κάνει προσπάθειες πολλά χρόνια για να καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με ότι συνεπάγεται για το νησί μας ένα τέτοιο γεγονός;
Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας γιατί μου δίνεται την ευκαιρία να αναπτύξω την φιλοσοφία που διαχέει σφαιρικά την συγγραφή των εν λόγω συνταγών. Ο γευστικός συνδυασμός ο οποίος κάνω αφοράει ένα άλλο είδος κουζίνας όπου στο παγκόσμιο λεξιλόγιο για τους γνώστες του είδους αποκαλείται fusion. Σε παγκόσμιο επίπεδο πάλι είναι γνωστή η μίξη αυτή της fusion κουζίνας όπως για παράδειγμα Ιταλικής με Μεξικάνικη κουζίνα όπου για παράδειγμα ένα πολύ γευστικό έδεσμα είναι η pizza Mexicana. Κατά τον ίδιο τρόπο συνθέτω κι εγώ τις συνταγές μου μόνο που οι δικές μου είναι λίγο πιο πολύπλοκες και αφορούν την Κρητική και κατ’ επέκταση την Ελληνική κουζίνα σε συνδυασμό με συνταγές από χώρες όπως η Καραϊβική (βλ. Ξαπλωτό κουνελάκι adobo με μέλι και ρακί – αυτή η συνταγή βασίζετε σε υλικά από το Puerto Rico), η Ινδική (βλ. Ο μουσακάς τον Ινδιών), Ιταλική (βλ. Νιόκι μυζήθρας με σπανάκι σε κρέμα γάλακτος με ανθότυρο), Ισπανική υπό μορφή tapas (Μελιτζάνες τηγανητές με αυγό αρωματισμένο με σκόρδο και μαϊντανό στο βούτυρο). Η παραδοσιακή κρητική κουζίνα διαγράφει την δική της πορεία στον χώρο της γαστριμαργίας και έχει τον δικό της προορισμό. Αυτό που παρουσιάζω εγώ είναι μια εναλλακτική λύση και η μοντέρνα εκδοχή των συγκεκριμένων συνταγών τα οποία προωθούν την Κρητική κουζίνα με ένα διαφορετικό τρόπο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι το μοναδικό άτομο το οποίο ασχολείται με τον συγκεκριμένο τύπο κουζίνας (κρητική σε συνδυασμό με έθνικ παραδοσιακή) και είναι ένας πρωτότυπος τρόπος για να προωθηθεί η παραδοσιακή κουζίνα και να την φέρει πιο κοντά σε λαούς οι οποίοι έχουν άλλου είδους γευστικές παραδόσεις και τεχνικές ψησίματος από την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα. Σίγουρα η Κρητική κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα βασίλισσα στην Μεσογειακή διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πειραματιστούμε με τα υλικά της Κρήτης και τους παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος και μαγειρέματος συνδυάζοντας και αδελφοποιώντας γευστικά δύο διαφορετικές χώρες με εξίσου γαστριμαργικό ενδιαφέρον.
Όπως γράφω και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μου KRITISIMA «Η κρητική κουζίνα είναι μια από τις πλουσιότερες σε γεύσεις και υλικά κουζίνες του κόσμου. Η παράδοσή της μας έχει διδάξει συνταγές πολύ νόστιμες αλλά και πολύ ιδιαίτερες σε γεύση και υλικά. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι άλλο ένα βιβλίο συνταγών κρητικής κουζίνας αλλά η «άλλη» Κρήτη, δηλαδή κρητικές συνταγές και κρητικά υλικά σε μια διαφορετική σύνθεση από αυτές της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας».
Η δική μου προσπάθεια συνεπάγεται με την προαγωγή της Κρητικής μεν κουζίνας η οποία γίνεται πιο προσιτή σε ανθρώπους μιας άλλης γαστριμαργικής παραδοσιακής κουλτούρας όπου αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και τα ενσωματώνει σε διαφορετικά από τα τυποποιημένα κρητικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα τα οποία διαθέτει η Κρήτη μας, είναι προϊόντα τα οποία αν περαστούν μέσω των συνταγών μου σε μια διαφορετική κουλτούρα και σε διαφορετικούς λαούς θα μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο προσιτά στον απλό κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζοντας τα προϊόντα της Κρήτης με παραδοσιακές συνταγές άλλων λαών. Αυτό σημαίνει αύξηση εξαγωγών, αύξηση πωλήσεων, αύξηση εσόδων για τους τοπικούς παραγωγούς και μια διατροφή η οποία γίνεται γνωστή πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο πέραν των εντός πλαισίων παραδοσιακών γεύσεων και συνταγών όπου οι ξένοι γνωρίζουν μεν αλλά δύσκολα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή.

-Φοβάστε πιθανή αποτυχία σε κάποια από τις συνταγές που έχετε διαθέσει;
Η αποτυχία ή η επιτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι συνταγές είναι δοκιμασμένες και υπογεγραμμένες από εμένα και αυτό είναι και η εγγύηση της επιτυχίας της κάθε συνταγής. Δεν θα πρότεινα βασικά σε κανέναν κάτι για το οποίο δεν θα έτρωγα εγώ προσωπικά και δεν θα διέθετα μια συνταγή η οποία δεν είναι δοκιμασμένη εκ των προτέρων από εμένα. Θεωρώ ότι όταν σε μια συνταγή υπάρχει το όνομά μου θα πρέπει αυτός που θα χρησιμοποιήσει την συνταγή αυτή να με εμπιστευθεί και να αφήσει τον εαυτό του να τον οδηγήσω στα μονοπάτια της γεύσης που προτείνω.

-Τα βιβλία σας πως μπορούν να τα προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι;
Τα βιβλία μου μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος μέσω του blog www.gourmetfoodlovers.blogspot.com όπου υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις με τα εξώφυλλα των βιβλίων και πατώντας πάνω σε αυτά τους παραπέμπει σε on line εκδοτικούς οίκους. Τα βιβλία μου δεν διατίθενται στο εμπόριο ή σε κάποιο κατάστημα παρά μόνο on line. Το KRITISIMA διατίθεται on line μέσω αυτού του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου http://www.lulu.com/spotlight/Cleo7 όπου θα το βρείτε για τους αναγνώστες σας με 20% έκπτωση και το “Γεύσεις και Εδέσματα του Νότου” μέσω του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου www.blurb.com

-ΕΧΕΤΕ κάποια πρόταση για τους συμπολίτες μας ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων;
Προτάσεις υπάρχουν πολλές και γευστικότατες. Εγώ θα παραπέμψω σε ένα χαρακτηριστικό μενού το οποίο οι συνταγές βρίσκονται στο βιβλίο KRITISIMA και είναι στην ευγενική και διακριτική ευχέρεια του αναγνωστικού κοινού αν θα τις προτιμήσει. Φυσικά στο βιβλίο θα βρείτε κι άλλες συνταγές μοναδικές τις οποίες θα αγαπήσετε όπως εγώ.
Σούπα
Σούπα μπύρας με ανθότυρο, Φάβα σούπα, Σούπα με ζυμαρικό, ξινόχοντρο και ανθότυρο, Νιόκι μυζήθρας με σπανάκι σε κρέμα γάλατος με ανθότυρο
Ορεκτικά στην μέση
Σουτζουκάκια με ελιές, Φάβα, Σπανακόρυζο αυγολέμονο, Μελιτζάνες τηγανητές με αυγό αρωματισμένο με σκόρδο και μαϊντανό στο βούτυρο, Γεμιστά κανταϊφάκια με ανθότυρο, bacon και δαμάσκηνα στο τηγάνι, Φωλιές κανταϊφι με σπανάκι και ανθότυρο
Σαλάτα
Σαλάτα ρυζιού με κοτόπουλο, κιμά, συκωτάκια, άνηθο και κανέλα, Σταμναγκάθι με σος ροκφόρ, Σαλάτα λαχανικών στην χόβολη με καπνιστό σολομό, Σαλάτα παραδοσιακού κρητικού ζυμαρικού με μυρωδικά
Κυρίως πιάτο
Κόκορας στο φούρνο με μούστο, σταφύλια και ρακί, Ξαπλωτό κουνελάκι adobo γκλασαρισμένο με μέλι και ρακί, Μοσχαράκι με γλυκό κρασί και μέλι, Αρνάκι με αμπελόφυλλα, Μοσχάρι μπουκιές ριγανάτο με λεμόνι,
Επιδόρπιο
Ξεροτήγανα μπανάνας με σιρόπι μελιού και καρύδια

Και για να σας δώσω και μια γεύση των γεύσεων του βιβλίου KRITISIMA θα παραθέσω στους φίλους αναγνώστες μια συνταγή μοναδική σε γεύση και απλότητα παραδοσιακών κρητικών υλικών.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Υλικά
800 – 1000 γρ. μοσχαράκι (κιλότο) 350 ml κρασί ημίγλυκο ερυθρό ή Σάμου2 – 3 κ.σ. μέλι κατά προτίμηση με βότανα1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο2 φύλλα δάφνης1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε αφού έχουμε ξεπλύνει και στεγνώσει το μοσχαράκι. Αφού σοταριστεί από όλες τις πλευρές προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε κι αυτό. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μας μαζί με το κρασί όπου αν χρειαστεί προσθέτουμε και νερό. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα. Αφού ψηθεί το κρέας μετά από αργό ψήσιμο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και έχει πιεί όλο το ζουμί του στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε έως ότου καραμελώσει η σάλτσα και το κρέας και πήξει. Σερβίρετε με κους – κους, ρύζι ή πουρέ πατάτας.